• Lessen volgen?

  • Boys Only

  • Bardiensten December

Defibrillator AED

Op het complex van de Sportfederatie Quintus is een tweetal AED’s geplaatst, waarvan er één in de Uithoek hangt, direct bij binnenkomst aan je linkerhand.

Wat is een AED?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED wordt geheel ten onrechte regelmatig een hartmassageapparaat genoemd. Een AED geeft echter een elektrische schok en geen hartmassages. Met die elektroshocks helpt het apparaat het hart op gang van iemand die een hartstilstand heeft. Tijdens de eerste minuten na een hartstilstand staat het hart doorgaans nog niet stil, maar beweegt het alleen in een ongecoördineerd ritme. Daardoor kan het bloed niet meer worden rondgepompt. De elektroshocks van de AED helpen het normale ritme weer te herstellen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat als er binnen vijf minuten gedefibrilleerd wordt met een AED, de slagingskans op overleven circa zeventig procent is. Elke minuut dat het langer duurt voordat de defibrillator wordt gebruikt, daalt de overlevingskans met tien procent. In combinatie met een snelle alarmering van 112 (altijd noodzakelijk) en directe reanimatie kunnen er met een AED dus levens worden gered.

Hoe te bedienen?

Het is een eenvoudig te bedienen automatisch toestel.
Op een AED zitten meestal slechts twee knoppen. Eén om het toestel in te schakelen en één om een schok toe te dienen.

Na het aanzetten zal het toestel de hulpverlener door middel van gesproken instructies begeleiden. Het zal de hulpverlener vragen om de elektroden op de borst van het slachtoffer te plakken en het zal nadien automatisch een analyse van het hartritme maken. Stelt het toestel vast dat er sprake is van ventrikelfibrilleren of ventrikeltachycardie, dan zal een elektrische schok worden geadviseerd en zal het de hulpverlener instrueren om deze toe te dienen.

Laten we hopen dat het toestel op de Uithoek niet gebruikt hoeft te worden.